Dichterbij met poëzie

Poëzie kan meer verbinden dan woorden alleen. In een groene oase in één van de groenste wijken van Zaanstad, Poelenburg, kwamen op 21 juli 2017 dichters, vertellers, muzikanten en luisteraars bij elkaar voor een dichterlijke zomeravond. Er gebeurde meer dan dat!

flyer wijk - Dichter bij Poelenburg-page-001‘Wanneer kom je nou eens met dat rijmcluppie van je?’, vroeg Henk, tuinman van buurttuin ‘De Groene Oase Poelenburg’. Het ‘nou eens’ was terecht. Ruim anderhalf jaar geleden leerden we elkaar kennen in de buurttuin. Hij tuinierde, ik deed mijn rek- en strekoefeningen. Van het één kwam het ander. Hij kwam bij mij tuinieren, graafde wat planten uit mijn tuin voor de buurttuin en andersom. Ik schreef een gedicht. Zo werd ook een plan geboren. Zouden we niet eens wat poëtisch kunnen doen in die tuin?

Anderhalf jaar moest het duren, maar nu kwam het er toch van. Henk had gelijk, zijn vraag verdiende meer dan alleen een antwoord. Het verdiende actie! Zo gezegd, zo gedaan. Met een kopje koffie en een schriftje op schoot verzonnen we een titel ‘Dichter bij Poelenburg’ en verdeelden we de taken. Ik de dichters, de muzikant, de vertellers en de drank. Henk en de vrijwilligers de tuin, de elektra en de koffie. Op 7 juli verstuurde ik een mail naar dichters en vertellers. Vrijdag 21 juli was het zover!

Het weer zat ons mee, ons technische inzicht tegen. Stekker en stopcontact pasten niet waardoor de speaker niet kon worden aangesloten. We begonnen intiem tegen elkaar aangeschoven om de dichters te kunnen verstaan. Nadat er een draadloze speaker was gebracht bleef het intiem. Vanwege de afkoeling, maar zeker ook vanwege de sfeer.

poelenburgGrappige, ontroerende, dankbare en protesterende gedichten en verhalen wisselden elkaar af. Belangstellende bewoners kwamen luisteren. Een enkeling haalde nog even een dekentje om er wéér bij te komen zitten – dat kan als je in de buurt woont. Anderen kwamen in het voorbijgaan een kijkje nemen en maakten zo kennis met poëzie én met de buurttuin. Terwijl er gedicht werd, wandelden buurtbewoners door de tuin en kon ook Henk zijn verhaal doen.

De avond bracht bewoners, tuin, dichters, vertellers en muzikanten dichter bij elkaar. Precies wat Henk en ik wilden bereiken met ‘Dichter bij Poelenburg’!

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: